top of page

Hvor ble det av torsken

Dette bildet tok jeg den 16. juli 2006. Du har kanskje sett det før siden det er øverst på Wikipedia-siden om Nesodden. Bildet viser hvor idyllisk det kan være på Nesodden med svaberg og badestrand, båter og med utsikt inn mot travle Oslo. På den tida var barna mine to og fem år og vi brukte noe av tiden på å fiske krabber. I 2006 var det masse blåskjell under blæretangen på Oksval strand. Vi plukket et blåskjell og festet det til en snor. Mange små krabber kom fram og havnet i bøtta til barna. Nå, sommeren 2022 er det fortsatt krabber å få på Oksval, men det er mye vanskeligere å finne blåskjell. Småbarnsforeldre har nå med seg reker fra frysedisken på Meny som agn. Det fungerer, men det var kanskje bedre før?


Et voksent blåskjell filtrerer over hundre liter vann i døgnet. Når det er så mange færre blåskjell i fjorden er det mye vann som ikke lenger blir renset. Blåskjell er favorittmaten til krabber. I 2006 var det fortsatt noe torsk igjen i fjorden. Og gjett hva: krabber er favorittmaten til torsken. Så når torsken forvant så ble det flere krabber, som igjen spiste opp blåskjellene, som igjen fører til mindre renset vann. Som igjen fører til at lurven bres ut over strendene.


Så hvorfor forsvant torsken? Her er det mange teorier: Vannet er blitt for varmt, det er for mye plankton slik at lyset ikke når bunnen, overfiske, avrenning fra folk og landbruk, mudring og dumping, skarven. Og nå kommer stillehavsøstersen, lurven og maneter. Det er ikke en slik fjord jeg ønsker meg. Det må trolig flere tiltak til for at Oslofjorden igjen skal ha overflod av blåskjell og torsk. Det bor 500 000 flere mennesker rundt Oslofjorden i 2022 enn det gjorde i 2006, og infrastrukturen har ikke helt holdt følge. Nå er det mye mer kloakk og samtidig kommer det oftere styrtregn. Og dette regnet, særlig i Oslo, blir ført rett ned i kloakken, som renner over og siver ut i fjorden. Regnvannet må samles opp. Jordbruket må pløye på våren, og sørge for at gjødsel holdes på jordene. De fleste torskekollapser i verden skyldtes overfiske, og et strengt fiskeforbud kan være nødvendig også her.


Mye av dette krever politisk behandling og bevilgninger. Men også vi som bor her og vellene kan organisere opprydding av stillehavsøsters og lurv. Nesodden Velforbund vil til våren organisere kurs for slik dugnad sammen med Oslofjordens, skjellene er svært skarpe og HMS må sikres. Det er også viktig å ikke forveksle den med flatøstersen, som hører til hos oss og som er rødlistet. Slik dugnad har de fått til med hell i Asker og kan være mulig å få til også på Nesodden.Kanskje allerede i 2030 kan barna igjen plukke blåskjell for å fiske krabbe

Comments


bottom of page